Testimoniale | 4 minute 16 Mar 2023

Lucrul manual: cât câștigă muncitorii calificați

Scris de:

Mesteri Locali

Am analizat statisticile oficiale si ne-am consultat cu specialistii Jooble pentru a stabili care sunt salariile nete medii si maxime pentru muncitorii calificati in Romania.


In Romania, la fel ca si in celelalte state post-socialiste, trecerea la economia de piata a popularizat anumite categorii de profesii: economist, manager, jurist, expert in marketing si altele similare. In schimb, meseriile legate de munca manuala au trecut pe plan secundar, iar in consecinta scolile profesionale au parcurs o perioada de stagnare sau chiar de degradare. Mai mult decat atat, multi dintre meseriasii existenti au decis sa emigreze spre state unde sunt remunerati mult mai bine pentru munca lor. Aceste fenomen la randul sau a dus la un deficit de specialisti in domeniu - instalatori, electricieni, zidari, zugravi, specialisti in repararea masinilor si echipamentelor etc.


jooble.ro

Dar cererea pentru aceasta categorie de specialisti nu a scazut. Dimpotriva, boom-ul recent din constructii, logistica, servicii de intretinere si mentenanta, industria auto si din alte industrii grele, a provocat o cerere fara precedent pentru meseriasi. Din anunturile de locuri de munca in Bucuresti disponibile in prezent publicate pe platforma Jooble.ro, aproape 40% sunt pentru muncitori calificati. Aceasta proportie nu se limiteaza la capitala, ci se regaseste in toate regiunile tarii - de exemplu, peste 30% din ofertele de locuri de munca in Slatina sunt pentru meseriasi.


Dincolo de multiplele oferte de angajari din partea companiilor, exista si o cerere sporita din partea persoanelor fizice. Daca in trecut majoritatea oamenilor incercau sa isi rezolve pe cont propriu sarcinile legate de munca manuala, atunci in prezent situatia este diametral opusa. Cei care s-au specializat pe domenii legate mai degraba de munca de birou si care au un venit mediu spre mare, prefera sa angajeze meseriasi, care sa le rezolve problema mai rapid si mai calitativ, in schimbul unei remunerari pe masura.


Toate cele expuse mai sus au influentat in mod pozitiv salariile muncitorilor calificati. Am consultat statisticile oficiale si am vorbit cu expertii de la agregatorul de joburi Jooble, pentru a afla care este remunerarea medie neta a meseriasilor, in dependenta de domeniu si de specializare. Va expunem cifrele aici, in ordine crescatoare:

  • Instalator - 3.000 lei
  • Strungar - 3.000 lei
  • Zidar, zugrav - 3.200 lei
  • Electrician - 3.500 lei
  • Tehnician depanator - 3.500 lei
  • Frigotehnist - 4.000 lei
  • Sudor - 4.000 lei
  • Vopsitor auto - 5.000 lei
  • Tehnician de diagnoza auto - 5.000 lei
  • Alpinist utilitar - 5.000 lei
  • Mecanic auto - 5.500 lei

Date salariale facilitate de Jooble.ro


Insa un aspect foarte important de mentionat, este ca acestea sunt salariile medii nete pentru toata tara. Daca vorbim despre posturi specifice, in anumite regiuni, domenii si/sau pentru anumite proiecte de anvergura, atunci aceste salarii pot creste considerabil. Iata doar cateva exemple de salarii nete maxime inregistrate pana acum pentru personalul calificat in Romania:

  • Mecanic auto - 8.000 lei
  • Zidar - 11.000 lei
  • Muncitor calificat - 12.000 lei
  • Instalator tevi - 12.000 lei
  • Operator de macara - 15.000 lei
  • Manager tehnic - 25.000 lei

Date salariale facilitate de Jooble.ro



Astfel, in anumite cazuri salariile devin comparabile cu cele din state mai dezvoltate, sau chiar le depasesc. In mare parte fenomenul se datoreaza cererii sporite, dar si disponibilitatii reduse de specialisti.


Mai trebuie sa specificam, ca de regula angajatorii ofera si beneficii aditionale pe langa salariu, cum ar fi bonurile de masa, asigurarea de sanatate, sau decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, un meserias isi poate asigura cu usurinta venituri suplimentare pe langa jobul de baza, lucrand pe cont propriu in afara programului.

Topic-uri: sudori Jooble locuri de munca statistici Jooble

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Unde si cum poti folosi panouri sandwich la termoizolatii
Unde si cum poti folosi panouri sandwich la termoizolatii

Laura Cozminca 25 Nov 2021

Unde folosim panouri sandwich in termoizolatii

Te gandesti sa izolezi termic casa si vrei sa folosesti panouri sandwich? Afla de la noi totul despre panourile sandwich.

Cele mai mari avantaje ale unui acoperis din tabla faltuita
Cele mai mari avantaje ale unui acoperis din tabla faltuita

Irina Cristina Tenu 03 Feb 2022

De ce sa montezi un acoperis din tabla faltuita

Nu stii daca un acoperis tabla faltuita e alegerea ideala pentru casa ta? Afla de la noi de ce sa montezi tabla faltuita pe casa!

Cum muti mobila din casa bunicilor
Cum muti mobila din casa bunicilor

Mesteri Locali 01 Aug 2022

Muta mobila eficient

Obiectele lasate mostenire de bunici au o valoare sentimentala profunda, indiferent de starea in care se afla. Afla cum sa le muti eficient oriunde!