Constructii | 5 minute 21 Dec 2021

Locuintele din Romania sunt printre cele mai accesibile din lume

Scris de:

Mesteri Locali

Faptul ca Romania este una dintre tarile din UE cu cei mai multi proprietari de locuinte pare sa nu fie de mirare. Si asta pentru ca, potrivit unui studiu recent, tara noastra se afla pe locul al cincilea in lume la accesibilitatea achizitionarii unei case.

In ciuda situatiei materiale precare de care se plang majoritatea romanilor, spiritul de proprietate a ramas adanc impamantenit. Asa se face ca si multi dintre cei care cauta anunturi imobiliare pe imoradar24 doresc sa devina proprietari de locuinte. Iar un studiu recent, condus de Investing Reviews, arata si motivul pentru care visul de a avea propria casa este mai usor de infaptuit in Romania.

locuinta moderna


Ne permitem  proprietati imobiliare?


Dat fiind ca cea mai mare parte a romanilor detin propriile locuinte, chiar daca traiesc multi sub acelasi acoperis, nu e de mirare ca piata imobiliara este in continua dezvoltare.  Si asta pentru ca ne si permitem, spre deosebire de altii.

Cel putin asa reiese din rezultatele studiului Investing Reviews, care a analizat mai multi factori pentru a determina care sunt tarile unde poti detine mai usor o locuinta. Astfel, luand in considerare veniturile medii, preturile imobilelor si costurile utilitatilor, romanii sunt al cincilea popor din lume care isi permite propria casa.

Studiul si-a propus sa analizeze care sunt tarile cu cele mai accesibile piete imobiliare pentru cei care doresc sa-si cumpere prima locuinta. Pentru asta, s-au utilizat date care sa demonstreze accesibilitatea. Si au fost studiate membre ale Uniunii Europene, ale OECD si ale G20, mai exact natiuni din intreaga lume reprezentand majoritatea economiilor mai dezvoltate si a pietelor imobiliare.

Lista tarilor a fost obtinuta de pe countryeconomy.com. S-au luat in considerare salariul mediu, costurile medii de intretinere pe metru patrat pentru un apartament de aproximativ 46 mp, pretul locuintei ca procent din salariu si pretul apartamentului.

In plus, s-a tinut cont si de cheltuielile pentru utilitati si internet. In urma analizarii tuturor acestor factori, s-a stabilit un punctaj dupa care au fost clasificate tarile de la 1 la 50, unde ultimul loc este reprezentat de tara cu cel mai mic potential de accesibilitate in ceea ce priveste detinerea unei proprietati imobiliare.

casa calduroasa iarna


India e campioana


In urma analizarii factorilor mentionati, India se situeaza pe primul loc in topul accesibilitatii atunci cand vine vorba despre achizitionarea unei locuinte. Salariile mici fac ca si preturile locuintelor sa fie scazute, la fel ca si costurile utilitatilor. Turcia este a doua in acest top, fiind urmata de vecinii bulgari care, in ciuda salariilor mici, isi pot permite achizitionarea si intretinerea locuintelor. Mexic ocupa cea de-a patra pozitie. Iar Romania este a cincea in acest top, datorita  raportului dintre costuri, pret si venit. Spre deosebire de India, care are un scor de 9,38, Romania a intrunit doar 8.72. Totusi, pretul mediu al unui apartament la noi este cel mai mare, fiind estimat la 63.837 dolari, in vreme ce in India este de 42.984 dolari, iar in Turcia de numai 33.123 dolari.

locuinta de lux


Luxul se plateste


Potrivit aceluiasi studiu, Germania are cele mai mari costuri ale utilitatilor din lume. In medie, germanii au de platit lunar in jur de 262,48 $, in vreme ce media mondiala este de 149,21 $. Pe de alta parte, in Argentina sunt cele mai mari rate la creditele ipotecare, cu o medie a dobanzilor de 41,88%, in vreme ce media mondiala este de numai 5,02%.

Si, daca la nivel global pretul mediu pe metru patrat al unui apartament este evaluat la 331,58$, Coreea de Sud detine recordul cu cel mai scump pret, acesta fiind de 1.114 $.

Drept urmare, sunt tari in care este foarte greu sa-ti permiti luxul de a detine o locuinta proprie. Preturile mari, salariile mici si costurile mari ale utilitatilor sunt factorii care fac ca in aceste tari sa fie aproape imposibil sa fii proprietar. Iar Luxemburg este tara in care acest vis este cel mai greu de realizat. Si asta pentru ca, fiind un stat mic, lipsa spatiului duce la preturi foarte mari.

Scorul de accesibilitate este de numai 2,84. Elvetia urmeaza in acest top, cu un scor de 3.11. Fiind o tara foarte bogata, cu peisaje uluitoare, este extrem de dorita, atat de catre cei care vor sa locuiasca aici, dar si de catre investitori. Desi detine recordul la pretul apartamentelor pe metru patrat, in ciuda salariilor relativ mici si a costurilor mari pentru utilitati, Coreea de Sud este pe locul al treilea la accesibilitate, cu un scor de 3,94 in top.

Topic-uri: Imoradar24 anunturi imobiliare

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

HITPLAS este producator de panou gard bordurat, plasa impletita si plasa sudata
HITPLAS este producator de panou gard bordurat, plasa impletita si plasa sudata

Mesteri Locali 09 Oct 2021

HITPLAS producator de panou gard bordurat

Gardul indeplineste functii deosebit de importante, mai ales atunci cand ne gandim la securitatea proprietatii si a tuturor membrilor familiei.

Cum utilizezi culoarea anului 2021 in amenajari interioare
Cum utilizezi culoarea anului 2021 in amenajari interioare

Alexandra Irimiea 28 Oct 2021

Culoarea anului 2021 in amenajari interioare

Anul 2021 a adus multe surprize, printre care desemnarea a doua culori ale anului 2021. Afla cum poti amenaja casa folosind culoarea anului.

Inspiratie pentru camera de zi: 10 pasi pentru a crea un living de vis
Inspiratie pentru camera de zi: 10 pasi pentru a crea un living de vis

Mesteri Locali 23 Nov 2021

Inspiratie pentru un living de vis in 10 pasi

Va ganditi cum sa amenajati un living de vis? Expertii in textile Goldea va ajuta sa va decideti asupra accesoriilor perfecte pentru un living de vis!