Bucatarie | 4 minute 15 Sep 2022
De ce sa alegi o plita cu inductie pentru casa ta
Scris de:
Mesteri Locali
Dorinta de a face schimbari in locuinta pentru mai mult confort, siguranta si eficienta energetica sau efectiv necesitatea de inlocui unele elemente trezeste intrebari legate de alegerea electrocasnicelor. Sa luam exemplul trecerii de la aragaz la plita si cuptor separat.
In prezent, exista o multime de modele de plite, insa primul pas este sa te hotarasti daca vrei o plita electrica, una cu inductie sau una care functioneaza cu gaz. Diferentele dintre ele sunt semnificative la nivel de tehnologie folosita, costuri si consum de energie. Hai sa vedem in continuare cateva argumente pentru care o plita cu inductie ar fi o alegere foarte buna, in comparatie cu cea pe gaz.
Si pentru ca e posibil sa te gandesti la bani atunci cand ai de facut modificari in casa, poti solicita un credit rapid. In acest fel iti pui bucataria la punct, rapid, fara sa-ti amani planurile.
Cum functioneaza diferitele tipuri de plite
Criteriul principal in functie de care utilizatorii aleg o plita este tipul de tehnologie, iar cei mai multi oscileaza intre plita cu inductie sau pe gaz.
Plitele pe gaz sunt cele cu arzatoare clasice si folosesc gaz GPL sau PNG. Plitele cu inductie fac parte din categoria celor electrice si folosesc bobine speciale pentru a genera un camp electromagnetic care incalzeste vasul cu mancare doar atunci cand intra in contact cu el.
Plitele cu inductie au suprafata vitroceramica plata, cu marcaje pentru plasarea vaselor. Pentru ca nu foloseste flacara, acest tip de plita este considerat mai eficient din punct de vedere energetic pentru ca nu pierde din caldura. Asa cum spuneam, plita incalzeste vasul doar atunci cand se afla in contact cu acesta (incalzire locala), nivelul de intensitate pentru incalzire fiind reglabil.
Plitele cu inductie au insa o particularitate. Daca pentru plitele pe gaz poti folosi vase realizate dintr-o multitudine de materiale, pentru plitele cu inductie poti folosi numai vase speciale care dispun de un circuit electric pe partea lor inferioara pentru ca incalzirea sa se faca local.
Daca vrei sa folosesti totusi altfel de vase decat cele speciale, din fonta si inox, trebuie sa cumperi un adaptor care foloseste acelasi sistem de incalzire prin inductie pe care sa il pui intre plita si vasul tau de gatit.
Consum si eficienta
Chiar voi face economie? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun potentialii cumparatori atunci cand vine vorba de achizitionarea unei plite cu inductie.
Pentru ca plitele cu inductie incalzesc mancarea uniform si o fac doar atunci cand intra in contact cu zonele special incercuite, folosesc doar energia necesara pentru acest lucru, motiv pentru care sunt considerate mai eficiente din punct de vedere energetic. La polul opus, plitele pe gaz pot avea pierderi de energie.
De asemenea, pentru plitele cu inductie poti seta temperatura de incalzire mult mai precis si chiar un timp fix de functionare, ceea ce inseamna ca plita se va opri automat.
De altfel, s-au efectuat masuratori care sa determine eficienta unei plite, comparand plitele cu inductie cu plitele pe gaz si s-a constatat ca energia produsa de o plita cu inductie este folosita in procent de 90% la incalzirea preparatelor, in timp ce energia unei plite cu gaz se pierde in procent de 60%, ceea ce inseamna ca doar 40% este folosita in scopul intentionat. Desigur, conteaza si puterea plitei alese, dar la utilizarea normala de zi cu zi, vei observa diferenta in facturi.
Astfel, conform unor masuratori, un litru de apa ajunge la punctul de fierbere in 2 minute pe o plita cu inductie si in 6 minute pe cea cu gaz. Deci, pe langa economia de energie se adauga si cea de timp, cea mai pretioasa resursa pentru noi toti.
Ia in considerare si costurile de instalare si intretinere. Pentru plitele pe gaz ai nevoie de avize speciale, normele impunand sa ai si furtun flexibil, un senzor de gaz, electrovalva, sa asiguri verificari periodice pentru a impiedica scurgeri de gaze si accidente. Acestea nu sunt necesare la plitele cu inductie.
Costurile de achizitie
Cu aspectul sau elegant, usor de curatat si functionalitatile speciale, pretul initial al unei plite cu inductie este mai mare decat al unei plite pe gaz, insa poate fi o investitie inteleapta pe termen lung. In definitiv, vei castiga la cateva capitole importante: timp, facturi, design interior (o plita cu inductie da o nota de eleganta bucatariei).
La o prima filtrare de produse pe pagina unui magazin online poti gasi acest tip de plita cu preturi incepand de la cateva sute de lei pentru un singur arzator. Insa, daca vrei mai multe arzatoare si functionalitati mai avansate, pretul poate ajunge chiar si la 3,000 de lei.
Desigur, poti opta si pentru un model mixt, care sa contina ambele tehnologii - gaz si inductie. Pretul mediu pentru un astfel de model este de 1,500 de lei.
Alege modelul care se potriveste cel mai bine familiei si bucatariei tale, iar daca ai nevoie de o suma suplimentara de bani pentru a-ti achizitiona un o plita mai performanta, poti solicita un credit de nevoi personale. Acesta poate fi o solutie optima atunci cand ai nevoie de un mic ajutor pentru ati indeplini planurile.
Topic-uri: plita inductie provident plita cu inductie montaj plita inductie credit rapid credit nevoi personale
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate