Acoperisuri | 7 minute 23 Mar 2024

Cum iti construiesti un acoperis mansarda de vis

Scris de:

Alexandra Irimiea

Pentru a mari spatiul casei, oamenii isi construiesc adesea o mansarda. Ei vor ca locuinta sa se potriveasca stilului lor de viata. Iar casa cu mansarda a devenit solutia preferata in ultimii ani a multora.

In acest articol vei afla ce este un acoperis cu mansarda si cate tipuri de acoperisuri mansarda exista. Mai mult, iti vom arata care sunt pasii pentru constructia unui astfel de acoperis si cat costa constructia unui acoperis mansarda.


Ce este un acoperis cu mansarda

Acoperisul cu mansarda are laturi duble sau curbate, insa panta inferioara este mai abrupta decat cea superioara. Este de fapt o varianta a acoperisului de sold. Acesta are toate laturile sale curbate inclinate in jos. Iar laturile se intalnesc cu fiecare dintre peretii structurii.

Gambrel vs Mansard roof

Multi il confunda cu cel in stil Gambrel. Insa cel in stil Gambrel are laturi curbate, iar laturile se intalnesc doar cu doi dintre peretii structurii.

Acoperisul cu mansarda a fost creat in secolul 17 in Franta, fiind numit si "acoperis francez".

acoperis francez


Avantaje si motive ale unui acoperis pentru casa cu mansarda

Multi dintre noi au obiceiul de a depozita in pod orice. De la suveniruri ale familiei la mobilier vechi.Insa o mansarda are multe avantaje care merita mentionate. Iata cateva dintre ele:

  • Mareste spatiul interior si il face mai eficient
  • Mansarda se poate transforma in spatiu creativ, camera de oaspeti, dressing
  • Poate deveni si dormitor, camera de zi sau chiar un apartament cochet
  • Reprezinta o modalitate de a crea un aspect frumos casei. Curbura concava sau convexa ii confera mansardei un aspect decorativ unic. Ferestrele de fronton o fac foarte eleganta
  • Ii da un plus de valoare casei
  • Un acoperis cu mansarda are costuri reduse
  • Se intretine usor
  • Un acoperis casa cu mansarda ofera un spatiu de locuit mult mai mare
  • Mansarda ofera libertate, liniste si intimitate

asa cu mansarda


Tipuri de acoperisuri cu mansarda

Acoperisurile cu mansarda pot fi de 2 tipuri:

  • abrupte, sau
  • in doua ape

Diferenta intre acestea doua este sistemul de scurgere al apei. Acoperisul cu latura abrupta permite o scurge mai buna a apei. Acest lucru e posibil din cauza pantelor mai clare si mai lungi.

Mai jos vei regasi cateva exemple de tipuri de acoperisuri mansarda.


Exemple de tipuri de acoperisuri mansarda


Acoperis mansarda evazat

Un acoperiz evazat este pur si simplu o lucarna in doua ape. Lucarna este o fereastra verticala, amenajata in acoperisul mansarda.

Are drept scop luminarea si aerisirea acoperisului. Avantajul lucarnei evazate este umbra pe care o ofera. Aceasta este utila in regiunile cu veri fierbinti si secetoase.

Lucarna in mansarda acoperis


Acoperis cu mansarda drept

Un design drept are o usoara panta pe laturile superioare ale acoperisului. Acestea nu sunt intotdeauna vizibile de la nivelul solului. Panta inferioara este de obicei verticala si are ferestre de mansarda.

Ferestrele asigura ventilatie maxima si lumina naturala. Dezavantajul unui acoperis casa cu mansarda drept este zapada. Aceasta il poate ingreuna si poate provoca scurgeri. Iar reparatiile unui acoperis drept vechi pot fi scumpe, datorita materialelor.

Acoperis mansarda unghiuri drepte


Acoperis casa cu mansarda convex

Designul convex prezinta o curba exterioara pe panta inferioara a acoperisului. Acesta poate arata ca un clopot. Sau poate avea forma si de S.

Alege un design convex pentru a permite mai mult spatiu interior. Astfel, nu este nevoie sa adaugi un etaj suplimentar. Acest stil este potrivit pentru conace, muzee si case victoriene.

Acoperis mansarda concav


Acoperis mansarda concav

Designul concav prezinta o curba spre interior. Se poate extinde cu pantele inferioare si formeaza unghiuri abrupte. Aceste acoperisuri pot fi observate pe conace mari, impunatoare, din secolul 19.

Partea superioara a acestui acoperis cu mansarda poate fi plata. Iar acest lucru poate cauza acumularea zapezii. Apa poate si ea afecta structura acoperisului. Cel mai bine este sa verificati acoperisul anual. In felul acesta veti preveni eroziunea.

In continuare vom vorbi despre materiale si bani. Aceste aspecte va vor fi de folos pentru a construi o mansarda.



Acoperis de tip terasa

Acoperisul de tip terasa este o constructie deschisa, ce tine loc de acoperis plan deasupra unui etaj si este cel mai des intalnit la acoperisurile de bloc. Acest acoperis are nevoie de o lucrare specifica de hidroizlare terasa.

terasa circulabila bloc


Ce materiale trebuie pentru acoperis casa cu mansarda

In general pentru acoperis alegem tigla ceramica, tigla metalica si tigla din beton. Afla de la noi care sunt cele mai bune materiale pentru acoperis. Cum acoperisul face parte din zonele foarte vizibile ale casei, te sfatuim sa alegi un material de acoperis functional.

In acelasi timp trebuie sa aiba un aspect estetic frumos. Pentru orice cerinta, exista o serie de materiale potrivite. Fiecare vine insa cu atribute pozitive si negative. In cele din urma toate au un aspect aparte, o durata de viata si preturi diferite.


Pasi pentru inaltarea unui acoperis la casa

Construirea unui acoperis cu mansarda este o sarcina destul de usoara. Trebuie insa sa fie proiectat corect si sa se respecte anumite instructiuni. De asemenea, trebuie folosite echipamente de calitate si abilitatile tehnice necesare. Iata care sunt pasii de inaltare a acoperisului unei case:


Pasul 1: Luarea deciziilor si planificarea

Obtine autorizatia de constructie si proiectul de constructie. Ulterior, ia legatura cu meseriasii. Afla direct de la ei cum va decurge procesul de constructie. Intre timp, vezi ce materiale sunt necesare pentru inceperea constructiei unui acoperis mansarda.


Pasul 2: Pregatirea zonei de constructie

Acesta este primul pas in procesul de constructie propriu-zis. Incepe pregatirea zonei pentru constructia unui acoperis la o casa cu mansarda.Alege un loc specific pentru toate sculele necesare si pentru materiale.

Se recomanda sa folosesti o masa mare sau o portiune de gazon pentru asezarea materialelor. Astfel, toate materialele vor sta intr-un singur loc si vor fi usor accesibile.

Acopera toate plantele si orice tip de echipament din zona. Acopera corpurile de iluminat cu prelate sau foi de polietilena. Astfel, vei impiedica deteriorarea lor in timpul construirii unui acoperis mansarda.


Pasul 3: Plasarea capriorilor

Fixeaza capriorii pe o placa de creasta. Apoi, ridica creasta si fixeaza ceilalti capriori cu ajutorul cuielor.Aseaza apoi capriorii din exterior. Articulatia gurii de pasare trebuie sa fie pe acelasi plan cu cea mai inalta placa a peretelui. Odata ce ai asezat capriorii in pozitia corecta, fixeaza-i cu ajutorul cuielor. Aceeasi procedura trebuie efectuata pe cele trei parti ramase.


Pasul 4: Capriori ramasi

Fixeaza capriorii ramasi cu ajutorul cuielor.


Pasul 5: Grinzi de tavan si material izolator

Grinzile tavanului trebuie fixate cu grija. Fixeaza-le in pozitia corecta cu ajutorul cuielor. Asigura-te ca sunt prinse bine, nu vrei sa provoace stricaciuni ulterior. Apoi, acopera zona cu material izolator.


Pasul 6: Extensie superioara

Construieste zona extinsa inalta care formeaza extensia superioara a acoperisului. Foloseste la constructia ei capriori verticali. Apoi, plaseaza capriorii la granita placii de creasta. Foloseste capriorii in interiorul si exteriorul acestei structuri. Astfel ii dai rezistenta si sprijin.


Pasul 7: Material izolator si tigla

Prinde materialul pentru realizarea izolatiei de capriori, cu ajutorul cuielor. Acopera zonele cu vai si guri de aerisire cu elemente de tinichigerie. Apoi, aseaza materialul izolator pe intreaga suprafata si acopera-l cu tigla.


Cat costa amenajarea unui acoperis cu mansarda

Costul amenajarii unei mansarde este intre 150 si 200 de euro/mp. Costa mai putin decat construirea unei locuinte noi, iar costul este mai mic, deoarece exista deja o structura de baza. In plus, nici autorizatiile de constructie nu costa mult. Si nici proiectul sau materialele de constructie. In total, amenajarea unui acoperis cu mansarda are un cost redus.

Acestea fiind zise, iti recomandam sa construiesti un acoperis mansarda pentru a spori valoarea casei. Totodata,tine cont de pasii pentru inaltarea acoperisului pentru casa. Astfel, te vei bucura de o casa fermecatoare si mai spatioasa.

Iti dam si un pont: Pentru o investitie durabila pe termen lung, cere sfatul unor profesionisti si foloseste materiale de cea mai buna calitate, chiar daca sunt mai scumpe.

Topic-uri: Acoperis mansarda Acoperis casa cu mansarda Acoperis cu mansarda

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis
Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis

Mesteri Locali 21 Dec 2020

5 materiale bune pentru toate tipurile de acoperis

Te gandesti sa iti schimbi acoperisul? Alege materialul potrivit si nu va mai trebui sa iti faci griji in urmatorii 50 ani pentru acoperisul tau!

Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta
Ce ai nevoie pentru a construi o mansarda perfecta

Mesteri Locali 31 Ian 2021

Cum construiesti mansarda perfecta

Cand doresti sa iti maresti casa si te gandesti la mansardare, afla ce ai de facut si cat te poate costa o lucrare de mansardare.

Ce sunt infiltratiile si cum poti scapa de orice infiltratie de apa
Ce sunt infiltratiile si cum poti scapa de orice infiltratie de apa

Mesteri Locali 12 Feb 2021

Ce sunt infiltratiile si cum le combatem?

Te confrunti cu mucegai in casa sau umezeala in casa? Afla cum scapi de mucegai si ce poti face pentru probleme cu mucegai pe perete sau infiltratii.