Design Exterior | 5 minute 03 Mar 2022

Transforma-ti curtea cu un pavaj exterior modern

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit piatra pentru a crea drumuri. Astazi aceasta piatra ia forma de pavele. Cele mai moderne curti si gradini folosesc pavele pentru landscaping. Si a devenit un trend de urmat pentru orice tip de amenajare exterioara.

Vrei sa dai curtii tale un plus de farmec? Poti sa o modernizezi folosind pavaje. Iti spunem cum trebuie sa procedezi, ce avantaje are un pavaj exterior, cat costa si cum se intretine.


Ce sunt pavajele


Termenul pavaj provine din latinescul "pavimentum" si e o solutie destinata, in general, traficului pedestru si chiar motorizat. Cu ajutorul pavajelor poti amenaja zone exterioare ale casei, precum curtea, trotuarele dimprejur, terasa.

Exista mai multe tipuri de pavaje curti formate in mod normal din trei straturi:

  • sub-baza
  • baza
  • banda de rulare

montaj pavele si dale pavaj


Tipuri de pavaje


Exista o mare varietate de tipuri si modele de pavaje pentru fiecare spatiu exterior. Iata cateva dintre cele mai utilizate tipuri si modele de pavaje:


Pavaje din piatra naturala

Curtea pavata cu piatra naturala capata un aspect rustic foarte frumos. In general, se folosesc pavele din ardezie si cuartit. In magazinele de bricolaj exista diferite forme de pavele curte: patrate sau dreptunghiulare.

Cu ajutorul lor ai ocazia sa creezi ce combinatie doresti. In plus, piatra este foarte rezistenta, neavand nevoie de intretinere.

pavaj piatra naturala curte gazon sezlong pergola


Pavaje din caramida

Un pavaj exterior din caramida da curtii un aspect aparte. Poti crea cercuri, spirale si diverse alte modele de pavaje.

Caramida este un material rezistent si nu necesita intretinere. Are insa un dezavantaj. Pentru a monta corect un asemenea pavaj, trebuie sa stii cum se pun pavelele. In caz contrar, va ramane mult spatiu intre ele, ceea va crea un disconfort la mers.

montaj dale caramida pavaj caramida curte


Pavaje din lemn

Lemnul de senzatia de caldura. Daca asta iti doresti, poti opta pentru pavele curte din lemn exotic de tec sau ipe. Ambele tipuri sunt dure si cu permeabilitate mica.

Cu toate acestea, trebuie tratate pentru a rezista vremii nefavorabile. Este indicat sa dai pavelele din lemn cu lac, cel putin o data pe an.

curte interioara pavaje lemn

Sursa: Pinterest


Pavaje din ceramica

In prezent, in magazinele de specialitate exista o gama variata de pavele curte din ceramica, de diferite forme si culori. Fiind versatile, se pot adapta oricarui spatiu. Pentru a nu se sparge si crapa ar trebui sa aiba:

  • porozitate scazuta
  • rezistenta ridicata la schimbarile de vreme

De asemenea, ar fi bine sa optezi pentru pavele curte antiderapante.

pavaje ceramica curte interioara moderna

Sursa: Pinterest


Pavaje din lemn compozit

Acesta este material nou, format dintr-un amestec din fibre de lemn si plastic (WPC). El reprezinta o alegere buna pentru pavele curte rezistente si antiderapante. Datorita gamei variate de modele, forme si culori, este un pavaj exterior potrivit pentru orice stil decorativ.

pavaje lemn compozit terasa interioara


Ce e indicat in pavajul curtii


Pentru a da o nota moderna curtii, un pavaj exterior din beton lustruit este o idee perfecta. Desi este folosit mai mult in interior, reprezinta o alegere potrivita si in curte. Poti alege modele pavaj curte din beton pentru a le monta, de exemplu, langa piscina.

Betonul lustruit este usor de instalat. De asemenea, este rezistent la toate tipurile de grasimi si detergenti. Astfel, se curata si se intretine cu usurinta. In magazinele de specialitate vei gasi o gama mare de culori cu care te poti juca.

pavaje piatra trepte curte interioara amenajata

Sursa: Pinterest


Ce pavele sa pun in curte


Pavelele sunt relativ ieftine si se instaleaza usor. Cu toate acestea, trebuie luate in considerare unele aspecte, precum:

  • utilizarea
  • bugetul
  • montaj
  • dimensiunile zonei
  • aspectul final

Iata ce pavele curte poti pune, tinand cont de aceste aspecte:

  • Pavele din argila - fabricate dintr-o combinatie de lut si ardezie. Sunt extrem de durabile. Pentru intretinerea lor nu ai nevoie de putina apa cu detergent delicat.
  • Pavele din beton - o solutie rezistenta. Avantajul lor este ca le poti picta in ce culoare vrei. Si se vor asorta cu nuanta folosita in exteriorul casei.
  • Pavele de piatra - o optiune potrivita pentru curte. Sunt foarte frumoase si exista o mai mare gama de culori, texturi si dimensiuni. Insa pot fi mai putin rezistente decat celelalte variante. De aceea nu e indicat sa le instalezi intr-o zona in care treci des cu masina.

pavaje piatra foc curte interioara


Cum se pun pavelele


Exista pavele de diferite modele, forme si culori. Acest lucru iti permite sa fii creativ si sa le folosesti cum vrei. Astfel, vei da curtii un aspect deosebit.

Important este sa le alegi tinand cont de stilul decorativ abordat in exteriorul casei. Le poti folosi pentru a crea diverse modele pavaj curte. Retine insa ca, inainte de a le pune, trebuie sa realizezi o baza stabila din pietris sau beton.

Pentru a monta corect pavelele, trebuie sa respecti 7 pasi importanti. Asadar, iata cum se pun pavelele:

  1. Alegerea si crearea designului potrivit - fie apelezi la ajutorul unui profesionist, fie iti pui imaginatia la treaba. Apoi, trebuie sa alegi dimensiunea pavelelor si sa decizi ce modele pavaj curte preferi.
  2. Marcarea suprafetei  - asta te va ajuta sa stabilesti aleea pe care o vei crea si sa masori suprafata unde vei pune pavele. Asa vei sti exact cate iti trebuie pentru un pavaj exterior reusit.
  3. Excavarea terenului - terenul trebuie sa fie cat mai neted posibil si fara buruieni. Si trebuie sa aiba o adancime de aproximativ 12 cm, astfel incat sa fie la acelasi nivel cu suprafata totala. La fel, pavelele trebuie sa fie la aceeasi inaltime cu intreaga curte.
  4. Crearea unui strat de baza - Adauga un strat de piatra zdrobita peste terenul excavat pentru a crea stratul de baza. Acesta va impiedica scufundarea pavelelor.
  5. Adauga un strat de nisip sau pietris - Adauga un strat de nisip sau pietris deasupra pietrei zdrobite pentru ca pavelele sa se fixeze mai bine.
  6. Montajul pavelelor - Pe masura ce le pui, apasa-le pentru a le fixa cat mai bine.
  7. Pune nisip peste pavajul exterior - trebuie sa pui nisip uscat, cu granulatie fina, pe toata suprafata pavajului. Astfel, toate imbinarile se vor umple si vei realiza un finisaj frumos. Ulterior, trebuie aplicat un material de etansare special pentru acoperirea eventualelor fisuri.

Acum, ca ai aflat cum se pun pavelele, trebuie sa mai stii ce avantaje are un pavaj exterior, cat costa si cum se intretine.

curte moderna pavaje curti moderne din beton piscina mobila alba

Sursa: Pinterest 


Preturi pavaje curti


In magazinele de bricolaj exista o gama variata de pavaje curti. De exemplu, daca optezi pentru un pavaj exterior cu dale mozaic poti plati in jur de 12 RON/bucata.  Daca alegi modele pavaj curte sub forma de floare, te pot costa in jur de 41 RON/mp.

In cazul in care vrei sa dai exteriorului casei un aspect aparte, poti alege pavaje curti economice antichizate. Costul lor este de aproximativ 1 RON/bucata. 

Pretul difera destul de mult pentru orice tip de design. In functie de bugetul de care dispui, poti opta pentru diverse modele de pavaje curti.

pavaj curte interioara iluminata amenajare landscaping


Avantajele curtii cu pavaje fata de alte tipuri de curti


De ce sa-ti modernizezi curtea cu pavaje? Raspunsul este unul foarte simplu. Pavajul exterior are multe avantaje deloc de ignorat. Iata care sunt acestea:

  1. Ofera flexibilitate mare - poti folosi pavaje curti pentru un drum de acces catre casa, o zona de recreere in aer liber, o zona pentru gratar sau bucatarie de vara, o alee in gradina
  2. Pavajul are rezistenta mare - montat corect, nu va avea nevoie de multa intretinere
  3. Are un cost relativ scazut -  daca se strica o pavela, o poti inlocui fara sa distrugi tot pavajul
  4. Il poti monta cu usurinta doar intr-o singura zi, apoi il poti utiliza imediat.
  5. Daca trebuie sa repari ceva sub pavaj, scoti pavelele si gata. Ulterior, le poti refolosi.
  6. Daca te plictisesti de pavajul existent, il poti schimba. Exista multe modele de pavaje din care poti alege.

Daca alegi sa betonezi curtea, costul initial s-ar putea sa fie mai mic. Insa pretul final depinde de cat de mare este suprafata curtii. Cu toate acestea, betonul nu ofera avantajele prezentate mai sus.

pavaj curte interioara moderna casa moderna pavaj semicerc


Mentenanta curtii cu pavaje


Pavajele dau curtii un farmec aparte. In plus, sunt durabile si frumoase. Fiind usor de intretinut, pot fi solutia ideala pentru tine. Important este sa stii cum sa le mentii in stare buna. Iata cateva sfaturi despre cum poti intretine curtea cu pavaje:

  • Matura aleea pavata ori de cate ori poti
  • Stropeste pavajul cu apa
  • Creeaza o solutie de spalat amestecand apa cu detergent de vase
  • Aplica o solutie de protectie pentru placile de pavaj
  • Schimba des orice pavele deteriorate

pavaj pietre curte interioara terasa umbrela mobilier lemn


Respectand aceste cinci sfaturi simple, poti ingriji cu usurinta pavajul exterior. Astfel, va avea un aspect frumos multi ani. Daca pavelele nu mai arata bine, ia in considerare aplicarea solutiei de protectie pentru pavele inainte de a te gandi sa le inlocuiesti.

Tinand cont de cele prezentate mai sus, indraznesti sa optezi pentru pavaje curti? Crezi ca pot fi o solutie potrivita pentru tine?

Topic-uri: pavaje pavaje curti pavele curte pavaj exterior modele pavaj curte modele de pavaj cum se pun pavelele

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje si pavele pentru orice curte
Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje si pavele pentru orice curte

Irina Cristina Tenu 12 Nov 2021

Afla care sunt cele mai cautate tipuri de pavaje

Te gandesti sa pui pavele 3d in curte? Sau poate vrei pavele beton sau pavaj piatra naturala. Afla de la noi care sunt avantajele fiecarui tip!

Totul despre cum iti construiesti o fundatie de casa rezistenta
Totul despre cum iti construiesti o fundatie de casa rezistenta

Irina Cristina Tenu 06 Feb 2022

Cum construiesti o fundatie de casa rezistenta

Te pregatesti de construit si nu stii cum trebuie sa arate o fundatie casa? Te ajutam sa intelegi totul despre fundatia unei case!

Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa
Cum iti poti amenaja casa cu piatra decorativa

Alexandra Irimiea 13 Feb 2022

Amenajeaza-ti casa cu piatra decorativa

Te gandesti sa-ti amenajezi casa cu piatra decorativa? Iti spunem ce trebuie sa faci, ce costuri implica si ce avantaje iti aduce.