Design Interior | 7 minute 02 Iun 2020

16 Trucuri rapide pentru o casa racoroasa vara aceasta

Scris de:

Mesteri Locali

Vara este anotimpul preferat pentru majoritatea dintre noi, si iata ca se apropie din nou cu pasi vertiginosi. Odata cu sosirea anotimpului cald, vine si timpul sa punem deoparte hainele groase, si sa ne pregatim de concedii, vacante si mai mult timp liber.

Canapea alba plaja camera de vara

In cazul blocurilor de apartamente, temperatura dinauntrul locuintei poate atinge cifre extrem de inconfortabile, mai ales daca locuim la etaje superioare. Problema temperaturilor ridicate nu e intalnita insa doar la apartament.

In ultimii ani, odata cu incalzirea globala, verile au devenit din ce in ce mai calduroase, atat de calduroase incat si cei care locuiesc la casa sunt nevoiti sa caute solutii pentru a mentine racoarea. Avand in vedere ca sezonul calduros se apropie, ne-am gandit sa venim astazi cu cateva idei si solutii pentru a mentine racoarea in locuinta pe timpul verii.

camera de vara canapele textile subtiri perne colorate masa lemn semineu

1. Draperiile

O modalitate simpla pentru mentinerea unei temperaturi optime este adaugarea draperiilor in incaperi, mai ales in cele expuse la soare. Recomandarea este sa alegeti draperii din materiale groase, opace, de culori deschise, precum alb sau beige. Acestea tin departe lumina soarelui si implicit mentin o temperatura mai scazuta in incapere. Un avantaj adaugat este faptul ca draperiile blocheaza lumina pe timpul diminetii, ceea ce poate asigura un somn mai bun si mai lung.

draperii albe tapet albastru jaluzele bambus

Sursa: Pinterest

2. Jaluzelele

O alta modalitate simpla si ieftina o reprezinta jaluzelele. Fie ca optati pentru cele clasice, orizontale, sau pentru jaluzele "dintr-o bucata", cum regasim in cladirile de birouri, jaluzelele pot tine departe lumina soarelui si pot ajuta la mentinerea unei temperaturi mai scazute in incapere.

bucatarie vara scaune albe draperii roz

3. Jaluzelele "Blackout"

Daca jaluzelele clasice nu va ajuta si aveti nevoie de ceva mai eficient, puteti opta pentru jaluzele sau rolete de tip "blackout". Acestea sunt 100% opace, impiedicand patrunderea luminii in incapere, si au de multe ori si o folie reflectorizanta pe partea din spate, care ajuta la mentinerea racorii pe timp de canicula.

dormitor maro jaluzele blackout

Sursa: Pinterest

4. Aparatele de aer conditionat

De multe ori, solutiile simple si ieftine nu aduc rezultatul dorit, mai ales in cazul apartamentelor expuse intens la soare. In aceste cazuri, nu mai ramane decat sa apelati la instalarea unui aparat de aer conditionat in incaperea cea mai calduroasa. Aveti grija insa, nu trebuie sa abuzati de acesta; setati o temperatura cu maxim 5 grade mai mica decat cea de afara, folositi-l doar in caz de nevoie, si asigurati-va ca filtrele sunt curatate periodic pentru a evita problemele respiratorii.

instalator

5. Rulouri exterioare clasice

Rulourile sau roletele exterioare sunt mult mai eficiente decat cele interioare, pentru ca ele nu permit nici incalzirea geamurilor, ceea ce poate cauza temperatura interioara sa urce. Puteti alege varianta mai ieftina, a rulourilor actionate manual, care sunt extrem de intalnite din cauza eficientei lor. Altfel, exista si varianta roletelor exterioare automate, care sunt actionate prin telecomanda sau chiar prin aplicatii de tip smart home. Acestea pot fi chiar programate sa se deschida/inchida in functie de programul vostru de somn.

rulouri exterioare casa caramida

6. Obloanele frantuzesti

Roletele exterioare pot fi destul de costisitoare, si exista posibilitatea ca ele sa nu se potriveasca cu design-ul locuintei (aceste rolete necesita un anumit spatiu in partea de sus a geamului). O varianta mai accesibila, si in acelasi timp mai chic, o reprezinta obloanele frantuzesti exterioare.

obloane albe dormitor alb usa alba

7. Copertine si marchize retractabile

In cazul in care aveti balconul deschis si expus, dar nu vreti sa investiti intr-o lucrare costisitoare de mare anvergura, care va bloca partial lumina naturala, puteti instala copertine. Acestea sunt usor de instalat, pot fi actionate manual sau automat, si pot fi deschise sau inchise in functie de vremea de afara. Exista si copertine sau marchize care se pot prinde de balustrada balconului, astfel protejand intreaga suprafata a geamurilor si pastrand racoarea atat in balcon cat si in incapere.

copertina retractabila terasa

Sursa: Pinterest

8.Folii exterioare pentru geamuri

O solutie simpla, ieftina si rapida pentru cei care va doriti o incapere mai racoroasa - si poate si mai protejata de ochii vecinilor - sunt foliile reflectorizante pentru geamuri. Acestea se lipesc cu usurinta pe exterior, si sunt disponibile pe diferite variante, mai deschise sau mai intunecate. Cele foarte inchise nu sunt recomandate insa, deoarece nu veti avea destula lumina naturala in sezonul rece.

folie exterioara geamuri

9. Protectie de balcon din rogojina de bambus

In cazul in care balustrada balconului vostru este compusa din sticla, sau pur si simplu va doriti mai multa intimitate in mica gradina de la bloc, puteti atasa protectii din bambus pe aceasta. Pe langa faptul ca veti avea mai multa intimitate, rogojina de bambus va proteja balconul de razele solare, mentinand astfel o temperatura optima.

jaluzele rogojina bambus

Sursa: Pinterest

10. Plantele de exterior sau chiar interior

O varianta mai naturala, care nu necesita o investitie prea mare, este amenajarea balconului sau a peretilor exteriori cu ajutorul plantelor. Cateva ghivece cu plante si flori atasate de balustrada balconului pot crea intimitate vizuala, pot infrumuseta aspectul balconului, si pot in acelasi timp sa fie o sursa de oxigen pe timp de vara. Pentru a mentine peretii exteriori racorosi, ii puteti acoperi cu plante cataratoare. La fel, acestea vor fi o sursa extraordinara de oxigen in sezonul cald, si vor eleva cu siguranta aspectul oricarei locuinte.

plante interior lampa alba ficus draperii albe

Sursa: Pinterest

11. Ventilatoarele clasice

Probabil ca majoritatea dintre noi avem acasa unul sau chiar mai multe ventilatore clasice, cu picior scurt sau lung. Nu toata lumea isi permite un aparat de aer conditionat, fie din motive financiare sau de sanatate, asa ca multi apeleaza la ventilatoarele clasice, ieftine, si eficiente. Ele pot crea senzatie unei brize de aer, insa nu pot sa scada temperatura din incapere, deci sunt de folos doar pana la un anumit punct. O alta optiune intalnita des peste ocean sunt ventilatoarele de tavan. Acestea sunt mai eficiente decat ventilatoarele mici, cu picior, pentru ca au o putere si o acoperire mult mai mare, recirculand mult mai bine aerul din camera.

ventilatoare moderne sufragerie

Sursa: Pinterest

12. Ventilatoarele cu pulverizare apa

O varianta mai avansata a ventilatoarelor clasice sunt cele cu sistem de pulverizare apa. Probabil ati incercat si voi metoda cuburilor de gheata amplasate in fata unui ventilator, pentru racirea aerului din camera. Cu astfel de ventilatoare, nu va mai trebui sa va chinuiti, ele avand integrat un recipient pentru apa si fiind dirijate prin telecomanda. Acestea sunt insa si destul de costisitoare fata de un ventilator clasic.

ventilator pulverizare apa

13. Racitoarele de aer mobile

Daca va doriti ceva mai mult si mai eficient decat un simplu ventilator, puteti investi intr-un racitor de aer mobil, cu sau fara furtun de evacuare. Acesta are un compartiment pentru gheata sau apa, si raceste in mod activ aerul din incapere. Dezavantajele insa sunt dimensiunea mare a aparatului si furtunul de evacuare pe care unele modele il includ.

racitor de aer mobil vertical

14. Aerisirea "strategica"

Daca nu doriti sa investiti in nici una din solutiile de mai sus, sau daca temperatura din locuinta voastra nu este decat deranjanta, si nu insuportabila, puteti apela la clasica aerisire. Incercati insa o aerisire strategica a locuintei, deschizand geamurile pe partea umbrita si inchizandu-le pe cele de pe partea insorita. In functie de momentul zilei, puteti alterna geamurile, astfel incat sa mentineti o temperatura constanta pe tot parcursul zilei.

canapea alba bucatarie usa geamuri negre

Sursa: Pinterest

15. Textilele racoroase

De multe ori observam ca locuinta noastra devine mai sufocanta odata cu lasarea serii, din cauza ca peretii cladirilor incep sa elibereze caldura acumulata pe timpul zilei. O modalitate eficienta de a va asigura un somn odihnitor pe timp de canicula este alegerea textilelor racoroase, subtiri, din materiale respirabile cum este bumbacul. Pentru o senzatie si mai "fresh" puteti tine lenjeria de pat in frigider cu putin timp inainte de a va culca.

living alb perne albastre stil grecesc

16. Evitarea electronicelor

O alta solutie care se poate dovedi extrem de eficienta pe timpul verii este utilizarea cat mai sporadica a electronicelor si electrocasnicelor. Frigiderul, televizorul, computerul, masina de spalat - aceste electrocasnice si electronice care sunt in functiune multe ore la rand se pot incalzi si pot emana caldura in incapere. Incercati sa opriti electronicele care nu sunt necesare si folosite, si evitati de asemenea sa gatiti sau sa folositi cuptorul prea des.

living racoros canapea alba masa sfoara decor vara

Sursa: Pinterest

Acestea sunt cateva solutii si sugestii la care ne-am gandit pentru a va ajuta sa mentineti racoarea in locuinta pe timp de vara. Daca aveti si alte idei sau aveti intrebari legate de sfaturile mentionate, nu ezitati sa ne scrieti!

Topic-uri: racoare in casa apartament racoritor aer conditionat cum sa mentii racoare aer rece in casa ventilator apartament draperii de vara

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Cele mai cautate 5 trenduri in decorarea livingului
Cele mai cautate 5 trenduri in decorarea livingului

Mesteri Locali 27 Ian 2020

Amenajarea unui living modern in 5 pasi

Debutul unui an nou este un moment bun pentru redecorare, iar daca planuiti o amenajare living, aflati ca confortul este intotdeauna prioritar!

Ramai in trend cu cele mai noi modele de gresie si faianta pentru baie
Ramai in trend cu cele mai noi modele de gresie si faianta pentru baie

Mesteri Locali 10 Apr 2020

10 Trenduri noi in gresie si faianta pentru baie

Daca planificati o reamenajare a baii anul acesta, venim cu cateva idei care sa va inspire in a alege gresia si faianta perfecta in 2020.

Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020
Cum iti amenajezi casa prin culoarea anului 2020

Regina Ichim 16 Apr 2020

Modernizeaza-ti casa prin culoarea anului 2020

O mica schimbare de culoare poate aduce cu ea o mare stare de bine. Afla cum poti introduce bucuria in casa ta folosind culoarea anului 2020.