Constructii | 4 minute 30 Mai 2023
Ce trebuie sa stii despre polistiren
Scris de:
Mesteri Locali
Polistirenul este un material versatil folosit intr-o serie de domenii precum constructiile, industria alimentara, de automobile sau IT. Prezent in compozitia multor de produse, a devenit in ultimele decenii un compus indispensabil, practic si util.
Ce este polistirenul
Acest compus polimeric este clasificat in functie de procesul de fabricatie in doua tipuri. Polistirenul expandat reprezinta o spuma usoara si rigida prevazuta cu multiple orificii de aer si granule sferice unite intr-o matrita specifica. Ele se formeaza datorita caldurii si a presiunii mari la care sunt supuse in timpul productiei.
Datorita acestei configuratii produsul are o conductivitate termica scazuta ceea ce il face un foarte bun izolator. Polistirenul extrudat este realizat asa cum ii spune si numele in urma unei proceduri de extrudare din care rezulta o structura polimerica omogena si compacta. Ideal in constructii si izolatii, el are o rezistenta foarte buna la caldura si este recomandat mai ales in spatiile cu umezeala ridicata.
Care sunt avantajele polistirenului
Spuma de polistiren are o rezistenta termica crescuta indiferent de locul in care este amplasata: pereti, tavane, placi de beton sau zone racoroase. Impermeabilitatea sa ofera un dublu avantaj: te scapa de umiditate si de daunatori. Se deosebeste de alte produse din aceeasi categorie precum vata de sticla prin faptul ca nu este la fel de pretentios cand trebuie fixat de perete.
Daca exista umezeala ii va compacta structura afectandu-i rezistenta, iar aria in cauza va deveni un mediu propice dezvoltarii mucegaiului.
Exista doua categorii de spuma poliuretanica: termoizolatiile cu celule inchise sau deschise. Primele sunt dense si au o textura solida, ceea ce le creste durabilitatea si rezistenta la compresie. Cele deschise au densitate mai mica si produc putini curenti in interior facandu-le usor de comprimat sau de extins.
Durabilitatea mare in timp este un alt punct forte important, iar polistirenul are de obicei o garantie ce se intinde pe zeci de ani indeosebi datorata tehnicilor de executie din fabricatie. Prin usurinta in folosire si montare poate fi taiata cu succes in orice dimensiune sau forma ca sa se integreze usor in arhitectura cladirii. Are de asemenea o compatibilitate excelenta cu materialele utilizate la finisarea zidurilor precum cimentul, betonul sau tencuiala.
Desi este destul de scump, polistirenul se va dovedi o investitie inteligenta in timp. Proprietatile sale termice si izolatoare te vor ajuta sa ai facturi de intretinere mai mici si sa economisesti energia.
Cum se aplica si ce adezivi se folosesc la polistiren
Densitatea si caracteristicile specifice sunt criterii esentiale atunci cand dorim sa achizitionam acest polimer. Polistirenul extrudat nu este recomandat sa se fixeze pe fatadele locuintelor deoarece nu va lasa peretii sa respire corespunzator. In aceste situatii cel expandat este ideal deoarece are un grad de permeabilitate crescut.
Suprafata pe care se monteaza trebuie sa fie perfect curata, neteda, fara urme vizibile sau fisuri proeminente. Daca textura peretelui este prea aspra sau poroasa se utilizeaza o solutie in vederea obtinerii unei zone uniforme.
Pasul urmator consta in pregatirea propriu-zisa a adezivului pentru polistiren ce se gaseste de obicei in forma solida. Se omogenizeaza cu apa si se aplica, iar daca exista portiuni cu denivelari se utilizeaza tehnica lipirii in puncte. Ea presupune fixarea pe marginea placii si la mijloc a unor puncte de lipici.
Ultima etapa presupune zugravirea cu o tencuiala de calitate ce pregateste eficient suprafetele in vederea vopsirii la final cu nuanta dorita.
Ai posibilitatea sa faci chiar tu aceasta operatiune mai ales cand este vorba de o arie restransa de lucru deoarece nu implica un echipament complex ori elemente greu de manevrat. Totul este sa alegi varianta cea mai rezistenta si care te va ajuta sa iti protejezi locuinta cu succes pe termen lung!
Topic-uri: polistiren ghid polistiren polistiren extrudat polistiren spuma polistiren expandat adeziv polistiren
Nu uita sa dai share!
Comentarii
Participă la conversație!
Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.
Continuă cu Facebook Continuă cu GoogleArticole relationate