Instalatii | 7 minute 25 Aug 2022

Ce este un releu de timp si cum alegi unul bun - Smart Home

Scris de:

Mesteri Locali

Orice fisa de date a producatorului este un inceput bun pentru a gasi un releu de timp potrivit, dar nu te poti opri intotdeauna aici. Trebuie sa fii atent la fiecare specificatie si sa cauti detaliile care se refera cu adevarat la aplicatia de care ai nevoie. In caz contrar, e probabil sa cheltuiesti mult mai mult decat te-ai asteptat. Si primesti cu mult mai putin. Sau mai rau.

Releul de timp este un dispozitiv util care poate fi folosit in diverse scopuri in lumea electricitatii. Este modalitatea perfecta de a controla puterea si automatizarea cu usurinta. Poate fi folosit pentru orice, de la controlul prizelor de curent pana la activarea luminilor din casa. 

smart home releu de timp tableta


Ce este un releu de timp?


Un releu de timp este un tip de dispozitiv care poate controla fluxul de putere intr-un circuit folosind un electromagnet. Dispozitivul include o bobina de sarma care este infasurata in jurul unui miez de fier. Cand puterea trece prin circuit, se creeaza un camp magnetic in electromagnet.

Acest camp magnetic poate atrage sau respinge un alt magnet atasat la un comutator releu temporizator din interiorul dispozitivului. Releul de timp va permite sa controlezi cand se intampla acest lucru, controland cat timp curge curentul prin bobine inainte de a se opri.

Releele sunt intrerupatoare care sunt controlate de un circuit. Releele, in esenta, trimit mesaje care spun cuiva sa inceapa ceva. Cand o masina este pornita, contactul interactioneaza doar indirect cu bateria masinii, deoarece un releu trimite semnalul care spune masinii sa porneasca.

relee de timp

Unul dintre motivele pentru care releele sunt componente electronice necesare este ca necesita mai putina putere pentru a fi utilizate decat multe dintre piesele la care sunt conectate. 

Lumea noastra actuala este atat de electronica incat proprietatile mecanice ale releului sunt adesea trecute cu vederea. Uneori, acest lucru se datoreaza faptului ca releul a fost folosit cu succes intr-un singur circuit, asa ca ar trebui sa fie in regula pentru unul similar.

Multi considera ca releul e un dispozitiv atat de simplu incat tot ce trebuie sa faci este sa te uiti intr-un catalog si sa alegi rapid un anumit model. De multe ori detaliile circuitului sunt clasificate si releul este cumparat fara ca furnizorul sa cunoasca aplicatia. Indiferent de motiv, un rezultat prea frecvent este ca releul cumparat indeplineste specificatiile, dar nu cerintele, iar un alt releu da gres.


Unde folosesti un releu de timp?


Releele de timp sunt foarte flexibile si pot fi utilizate aproape in orice scop. Unele aplicatii tipice ale releului de timp includ:


Controlul prizelor de curent

Poti controla o priza de curent folosind doua relee pentru a porni si opri fluxul de electricitate. Un releu controleaza atunci cand conectezi ceva la priza, in timp ce altul il opreste dupa ce tot ce este conectat termina de incarcat sau de alimentare orice dispozitiv este conectat.


Activarea luminilor

O utilizare foarte comuna pentru un releu cu temporizator este aprinderea si stingerea luminilor. Procesul functioneaza prin pornirea bobinei releului pentru o anumita perioada de timp pentru a-l activa inainte de a opri fluxul de putere, astfel incat luminile sa se poata stinge din nou dupa ce au fost activate. Acest lucru este perfect daca vrei ca luminile sa se stinga automat atunci cand nu este nimeni in camera!


Controlul altor tipuri de masini

Multe tipuri de masini sunt controlate de electricitate, astfel incat releul de intarziere poate fi utilizat in acest scop. Poti controla o masina de acasa, cum ar fi un sistem de aer conditionat, fara a trece prin camera de zi. Exista posibilitati infinite pentru ce fel de automatizare poti face cu releul de timp.


Aplicatii de inalta performanta

Aceste dispozitive se gasesc adesea in aplicatii de inalta performanta, cum ar fi robotica sau utilaje, care necesita operatiuni de cronometrare de precizie. Unele exemple includ utilizarea lor pentru a activa supapele in cilindrii pneumatici, controlul cronometrelor la cafetiera, sistemele de iluminat din aeroporturi si gari si chiar pornirea camerelor de securitate.


Deci, cum alegi un releu de intarziere?


Vrei o intarziere la operare? Intarziere la lansare? Sau ce? De cata intarziere ai nevoie pentru a finaliza treaba? Si, acesta este doar timpul minim sau doar timpul maxim? Exista o multime de combinatii diferite, asa ca cel mai bine este intotdeauna sa verifici cu producatorul pentru a te asigura ca intelegeti amandoi problema.

In plus, producatorul de intarziere trebuie sa cunoasca specificatiile sursei de alimentare cu privire la limitele de tensiune, tranzitorii, intreruperile de alimentare si asa mai departe.

releu de timp tme

De retinut! Producatorul de relee electromecanice este o sursa mai buna decat altii. Un mare lucru este sa stii cum sa faci intarzierea si releul sa functioneze impreuna. Chiar si un lucru aparent simplu, cum ar fi oprirea si pornirea unui releu, poate fi costisitor daca nu este tratat in cel mai inteligent mod.

Totul se rezuma la asta: cu cat toleranta este mai mare, cu atat mai multi bani costa releul de intarziere. Ceea ce trebuie sa decizi, atunci, este cu ce poti scapa si totusi sa faci treaba. Un lucru important de retinut este ca un producator de renume va pune un fel de marja in tolerantele pe care le enumera.

Deci, daca specifici +/- 5% pentru a te asigura ca vei obtine +/- 10%, ai supracompensat. Si a crescut inutil costul intarzierii. 

Toleranta, temperatura si banii sunt toate interdependente. O toleranta ingusta in sine este usor de realizat. Dar amesteci aceste lucruri impreuna si te poate costa o multime de bani in plus.

Un ultim sfat Verifica intotdeauna cu producatorul daca toleranta releului este specificata pentru toate variatiile de temperatura si tensiune.

Daca cauti o modalitate usoara de a automatiza operatiunile de acasa sau de afaceri, atunci incearca releul de timp. Nu este nevoie sa instalezi sisteme complicate care necesita mai mult decat niste simple cablaje si conexiuni prin utilizarea releelor de intarziere. Este usor de instalat si poate fi folosit pentru aproape orice ai nevoie.

Topic-uri: releu de timp tme relee de timp dispozitiv releu releu circuit electric

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Pergolele bioclimatice, tot mai populare in industria HoReCa
Pergolele bioclimatice, tot mai populare in industria HoReCa

Mesteri Locali 20 Iun 2022

Alege pergole bioclimatice

Pergolele bioclimatice sunt o solutie noua pe piata romaneasca, care, in pofida costului de instalare crescut, cunosc o adoptie tot mai raspandita.

Ce este microcimentul si unde poate fi folosit?
Ce este microcimentul si unde poate fi folosit?

Mesteri Locali 25 Iul 2022

Ce este microcimentul si unde poate fi folosit

Microcimentul este un material foarte popular, in special in ultimii ani. Sphouseworld ne prezinta o varietate de solutii pentru orice locuinta!

Cum muti mobila din casa bunicilor
Cum muti mobila din casa bunicilor

Mesteri Locali 01 Aug 2022

Muta mobila eficient

Obiectele lasate mostenire de bunici au o valoare sentimentala profunda, indiferent de starea in care se afla. Afla cum sa le muti eficient oriunde!