Design Interior | 6 minute 08 Nov 2019

Cele mai noi tendinte in materie de geamuri moderne

Scris de:

Mesteri Locali

Cu totii cautam inspiratie in cele mai noi modele de geamuri moderne. Si asta pentru ca unul din cele mai importante aspecte cand ne alegem sau ne schimbam locuinta este lumina. 

Trebuie sa ne folosim de cele mai bune trucuri pentru a ne asigura ca avem destula lumina in viata noastra, in special cand cautam geamuri mari termopan.

ferestre floor to ceiling natura mobila lemn

Architectura a evoluat extrem de mult de-a lungul ultimelor decenii. Iar in ultimii ani multi au inceput sa adopte stilul minimalist in designul locuintei mai ales cand vine vorba de geamuri living. 

Arhitectii si designerii au realizat cat de importanta este lumina naturala, atat din punct de vedere estetic, cat si functional, de aceea aceste modele de geamuri moderne sunt din ce in ce mai mari. 

fereastra moderna perete tavan bucatarie

Sursa: Pinterest

Cele mai noi modele de geamuri moderne au un aspect din ce in ce mai important in designul unei locuinte. Iar in ziua de azi exista o multitudine de modalitati ingenioase de a maximiza lumina naturala dintr-o incapere, in special cand alegem geamuri living.

Vom trece prin cateva modele de geamuri moderne, precum si modele de geamuri mari termopan, care sa va inspire in procesul de amenajare sau reamenajare al unei locuinte.

bay window perne verzi

Sursa: Pinterest


Ce modele de geamuri moderne alegem?


Inainte sa vorbim despre design, este important sa mentionam ca exista sute de modele de geamuri moderne pe piata. Va vom prezenta si ce avantaje au fiecare.

Rezistenta in timp a geamurilor este cruciala, de aceea trebuie sa acordati importanta materialelor si tehnologiilor alese pentru ferestre.

Asadar, ce tipuri de geamuri living puteti alege?

  • Geamuri mari termopan - probabil cea mai populara optiune in prezent, geamul de termopan ofera o multime de avantaje, cum ar fi un pret decent, rezistenta materialului (de obicei din aluminiu sau PVC), izolarea termica si fonica, si usurinta intretinerii. Geamul de termopan vine si in varianta fumurie, care blocheaza razele soarelui pe timpul verii si pastreaza racoarea in incapere, termopanul mat, potrivit pentru spatiile in care nu vreti sa intre lumina, si termopanul low-E, care mentine caldura pe timp de iarna si reflecta razele solare in zilele de vara.
  • Geamuri tripan - spre deosebire de geamul termopan, care e compus din doua straturi de sticla, geamul tripan contine trei foi de sticla. Aceste foi pot fi alese in diferite combinatii si diferite grosimi. Geamul tripan nu difera foarte mult de cel termopan, insa foarte important este ca izoleaza mult mai bine fonic. Un alt aspect de tinut minte este ca geamul tripan este mai scump decat cel termopan, este mai sensibil la socuri, si mai greu de intretinut sau reparat.
  • Geamuri cu profil din lemn stratificat - unele geamuri mari termopan in profil de lemn stratificat sunt o optiune prietenoasa cu mediul, placut estetica si destul de usor de intretinut. Atunci cand este tratat corespunzator, lemnul ofera durabilitate si rezistenta la conditiile meteo extreme, si ajuta la reglarea umiditatii din incaperi. Dezavantajele exista insa si ele; pe langa pretul mult mai ridicat al lemnului, acest tip de profil necesita mai multa atentie, necesitand lacuire si revopsire periodica.

structura geam tripan

In ceea ce priveste ideile de design pentru ferestre create pe baza tipurilor de geamuri de mai sus, urmatoarele se numara printre cele mai populare:


Geamuri mari termopan floor-to-ceiling


Un trend extrem de popular in ultimii ani in ceea ce priveste alegerea de geamuri living sunt geamurile tip "perete" de sus pana jos, care practic inlocuiesc peretele cu sticla.

Popularizat initial in Statele Unite in apartamentele din skyscrapers, pentru a acorda o priveliste impresionanta, acest tip de geamuri living s-a raspandit rapid in toata lumea.

Desi nu este usor de intretinut, necesitand curatare periodica, acest tip de fereastra ofera cea mai multa lumina naturala, si o vedere neobstructionata asupra lumii de afara.

fereastra floor to ceiling etaje multiple

Sursa: Pinterest

O idee de design este ca unele geamuri living sa mearga de sus pana jos, la fel ca usa balconului. O optiune usor de realizat si nu foarte costisitoare. Insa daca vreti sa spargeti barierele intre interior si exterior, puteti opta pentru inlocuirea unui intreg perete, sau a mai multor pereti, cu ferestre.

fereastra floor to ceiling oras mobila alba

Sursa: Pinterest

Trebuie insa sa tineti cont de faptul ca un asemenea design nu va fi deloc ieftin, iar sticla si montajul trebuie sa fie de cea mai buna calitate, pentru a asigura fiabilitatea si rezistenta geamurilor pe termen lung.

Un alt aspect important este faptul ca aceste ferestre vor incalzi destul de tare locuinta pe timpul verii, astfel veti avea nevoie ori de sticla reflexiva sau fumurie, de jaluzele, draperii sau aparate de aer conditionat, daca locuiti intr-un loc cu un climat mai cald.

fereastra floor to ceiling colt casa mobila contemporana

Sursa: Pinterest


Ferestre in tavan sau ferestre skylights


Un alt trend extrem de popular printre cei care locuiesc la casa sau la ultimul etaj la bloc sunt geamurile in tavan, numite si skylights. Cei care locuiti la mansarda deja probabil aveti astfel de geamuri, insa exista diferite posibilitati de design pe langa cel clasic

Aceste skylights pot fi montate in orice incapere, cum ar fi bucataria, biroul, livingul, sau biblioteca, daca locuiti la casa, desigur.

ferestre skyline bucatarie alba

Sursa: Pinterest

Ferestrele de tip skylights pot fi de diferite dimensiuni, iar cu cat mai multe montati, cu atat mai multa lumina naturala va intra in incapere.

Puteti chiar sa optati pentru inlocuirea intregului tavan cu ferestre de acest tip, insa tineti cont ca s-ar putea forma un efect de sera si incaperea se va incalzi destul de rapid.

tavan skyline usi ferestre armonice

Sursa: Pinterest


Ferestre tip bovindou


Termenul de fereastra "bovindou" provine din limba engleza, si este echivalent cu bay window, adica o constructie care iese in exteriorul cladirii, similara cu un balcon inchis.

Acest tip de fereastra da senzatia de extra spatiu si face incaperea sa para mai aerisita, si in acelasi timp ii ofera acesteia un vibe chic si elegant.

bay window dormitor perne albastre

Sursa: Pinterest

De cele mai multe ori, aceasta constructie include mai multe ferestre de dimensiuni mai mici, asezate in semicerc.

Fereastra bovindou este intalnita deseori la cladirile vechi, din evul mediu sau in stilul baroc, din acest motiv ea este o optiune dezirabila pentru cei ce doresc sa adauge un strop de eleganta locuintei.

Spatiul additional care se creeaza prin instalarea ferestrelor bovindou poate fi utilizat in diferite moduri, de exemplu poate fi amenajat ca un colt de lectura sau relaxare, avand acces direct la lumina naturala.

bay window living bucatarie exterior

Sursa: Pinterest

Ferestrele bovindou insa ofera si cateva dezavantaje. Pe langa costul mult mai ridicat, constructia ferestrelor de acest tip este reglementata la nivel local in Romania.

Astfel, in functie de localitatea in care locuiti, va trebui sa respectati anumite cerinte pentru a putea construi o astfel de fereastra, asadar va trebui sa investiti mai mult timp si un buget mai mare decat in cazul altor tipuri de geamuri.

bay window living casa curte plante

Sursa: Pinterest


Fereastra culisanta sau armonica


Un alt tip de ferestre care este tot mai des intalnit in locuintele moderne este fereastra culisanta. Acest tip de geamuri permite manevrarea ferestrelor si ventilarea locuintei fara a incurca spatiul din incapere, deoarece ele se deschid prin culisare, fie vertical fie orizontal.

Ferestrele culisante sunt optiunea ideala pentru cei care doresc montarea de geamuri de sus pana jos, ele permitand accesul facil pe balcon, terasa sau gradina. Pe langa eficientizarea spatiului, aceste ferestre ofera si un aspect modern si minimalist, potrivit pentru o locuinta contemporana.

ferestre armonice incapere inalta geam floor to ceiling

Sursa: Pinterest

Pentru o fluiditate si mai mare intre interior si exterior, exista si optiunea ferestrelor armonice, care se pliaza pentru a deschide complet incaperea. Acest tip de geamuri, desi este destul de costisitor, este foarte dorit de catre cei care locuiesc la casa si doresc un acces cat mai usor la spatiul exterior.

ferestre usi armonice plante terasa

Sursa: Pinterest

Ferestrele armonice pot fi insa montate si la bloc, pentru a facilita accesul pe balcon, pe terasa sau chiar in interiorul casei. Veti avea astfel si lumina naturala si o ventilatie superioara a incaperii, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste ferestre sunt costisitoare si necesita mai mult efort la intretinere.

ferestre usi armonice indoor

Sursa: Pinterest


Ferestre "atipice"


Pentru cei pasionati de arhitectura, in special arhitectura moderna, posibilitatile sunt nelimitate, fiind nevoie doar de creativitate, imaginatie si ingeniozitate.

Locuintele moderne incorporeaza deseori geamuri si ferestre neconventionale, de diferite forme si dimensiuni, construite de obicei dupa gustul arhitectului sau al viitorului locatar.

arhitectura moderna ferestre tavan lumini drops

Ferestrele "skinny" sunt intalnite destul de des in arhitectura moderna, ele oferind un aspect contemporan si ingenios. Nefiind nevoie de mult spatiu pentru a construi aceste ferestre, ele pot fi montate intr-o multime de locuri, cum ar fi baia, usa de la intrare, holul, bucataria, livingul, si altele.

Prin inserarea acestor ferestre inguste, care de obicei nu se deschid, fiind pur decorative, incaperile devin mai luminoase si ofera acces vizual spre exterior. Aceste ferestre, fiind fixe, sunt destul de usor de intretinut si sunt o modalitate foarte usoara de a insera accente moderne in orice locuinta.

fereastra skinny lobby alb

Sursa: Pinterest

Acestea sunt doar cateva tipuri de ferestre populare la momentul actual, care pot eleva designul unei locuinte si pot adauga un plus de stil si luminozitate.

In functie de bugetul de care dispuneti, de tipul de locuinta pe care il amenajati, si desigur, de preferinte, puteti alege dintr-o varietate de optiuni in ceea ce priveste designul ferestrelor. In ceea ce priveste montajul ferestrelor, Mesteri Locali va pune la dispozitie mesterii potriviti pentru a incepe orice lucrare.

Topic-uri: idei de amenajare a camerei idei de ferestre idei de design pentru ferestre idei de design ferestre sfaturi de design ferestre idei de arhitectura ferestre geamuri living modele de geamuri moderne geamuri mari termopan

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Idei de amenajare pentru un colt de citit modern
Idei de amenajare pentru un colt de citit modern

Mesteri Locali 26 Dec 2019

Cum amenajezi un colt de citit modern

Daca ai nevoie de timp pentru tine, afla cum iti poti amenaja propriul colt de citit. Un colt de lectura te va ajuta sa uiti de orice problema!

Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa
Sfaturi pentru a amenaja in mod rapid un birou de acasa

Mesteri Locali 30 Aug 2019

Cum sa iti organizezi biroul de acasa

Daca la firma nu putem personaliza biroul, acasa putem da frau liber imaginatiei. Afla de la noi ce trebuie sa iei in considerare pentru biroul ideal.

Afla cum poti amenaja in orice curte interioara o bucatarie de vara
Afla cum poti amenaja in orice curte interioara o bucatarie de vara

Mesteri Locali 25 Aug 2019

Idei de amenajare a bucatariei de vara

Gatitul pe perioada verii poate fi o adevarata provocare, afla cum iti poti amenaja o bucatarie de vara pentru a te bucura de gatit pe timpul verii.