Design Exterior | 5 minute 27 Nov 2019

Ce sunt serviciile de landscaping si cum iti poti amenaja orice curte exterioara

Scris de:

Mesteri Locali

Deseori cand ne gandim la amenajarea terasei sau a curtilor si a gradinilor ne orientam spre magazinele cu accesorii de gradinarit. Avem la indemana si cateva argumente: gasim aici idei care ne pot scurta timpul de amenajare chiar putem materializa ideile de pe net, iar costurile sunt accesibile.

Din pacate insa in aceasta graba, alegem optiunea de a ocupa spatiul exterior rapid si nu de a-l decora in adevaratul sens al cuvantului. Iata ce rol joaca un consilier in landscaping!


Ce intelegem prin Landscaping

Despre landscaping sau designul spatiului verde, fie exterior sau interior (al terasei sau al balconului) am stat de vorba cu domnul R. Leuschner, unul din proprietarii firmei Landscape Expert Group din Romania.

Cariera domnului Leuschner a inceput in Germania in urma cu mai bine de 25 ani, unde a profesat si profeseaza in continuare ca Landscape Engineer. Apoi a venit in Romania unde mai intai a identificat un potential mare pentru imbunatatirea si dezvoltarea landscaping-ului.

Asa ca domnul Leuschner a pornit o afacere care incearca sa schimbe perceptia romanilor despre spatii, o notiune complet diferita de gradinarit.


Interviu Mesteri Locali

- Povestiti-ne de ce ati ales Romania pentru a dezvolta o afacere in landscaping?

Am identificat un potential urias in viitor pentru proiecte in landscaping, piata fiind noua. Landscaping-ul in Romania a aparut in jurul anului 2000, asadar ideea era tanara in 2006 cand am inceput afacerea. Mai mult, lipsa de servicii de inalta calitate a fost un alt factor care ne-a determinat sa investim in piata din Romania.

Landscaping gradina interioara perete plante

Sursa: Landscape Expert Group

- Care au fost primele experiente de lucru in Romania si ce ati invatat din ele?

Initial am inceput de la munca cu pepinierele, ne-am orientat spre plante de exterior de inalta calitate. Am invatat ca de multe ori firmele existente induceau clientii in eroare in ceea ce priveste domeniul de landscaping, nu ofereau servicii de calitate si competente, asadar am identificat un potential pentru a dezvolta un alt mod de a trata clientii.

Vrem sa aratam un alt nivel de executie, in stransa legatura cu normele europene.

landscaping curte exterioara plante mozaic pavaj

Sursa: Landscape Expert Group

- Ce tipuri de proiecte de executati si care este durata acestora?

Fiecare proiect este diferit, nu exista un timp exact pre-stabilit, insa, in medie, dureaza cam intre o saptamana pana la cateva luni in functie de cerinte, complexitate si natura proiectului. Suntem specializati atat in landscaping de exterior, cat si de interior.

landscaping pavaj gradina interioara

Sursa: Landscape Expert Group

- Care sunt cei mai importanti factori in dezvoltarea unui proiect de landscaping de calitate?

In primul rand fiecare situatie trebuie analizata in parte si apoi e nevoie de un design adecvat locatiei. Proiectul trebuie vazut din punct de vedere hard si soft, asadar landscaperul trebuie sa priveasca proiectul atat din punctul de vedere al constructiei cat si al plantelor.

Ar fi ideal ca proiectele de landscaping sa fie executate incepand cu planul de arhitectura al casei. In Germania, arhitectul colaboreaza inca de la inceperea ideii de proiect cu arhitectul peisagist sau landscaper-ul. Proiectarea casei trebuie sa se realizeze tinand cont de cerintele de landscaping pentru cladire. Atat pentru case, cat si pentru cartiere de locuinte sau de sedii comerciale, viziunea creata de landscaper este fundamentala executarii constructiei.

landscaping in proces curte interioara

Sursa: Landscape Expert Group

- Care sunt cele mai frecvente provocari pe care le intalniti in Romania?

In general clientii isi doresc lucrari rapide la un pret ieftin, fara a pune multa valoare pe calitate, pe cand in Germania totul se deruleaza in functie de calitatea lucrarii. De multe ori clientii doresc un anumit aspect realizat cand vine vorba de curte sau gradina, insa nu iau in consideratie spatiul in ansamblu. Serviciile de landscaping sunt cerute o data ce cladirea a fost finalizata, ceea ce poate fi un dezavantaj.

Landscaping gradina interioara pavaj trepte

Sursa: Landscape Expert Group

- Care vi se par cele mai mari diferente in cum sunt efectuate lucrarile in Germania vs. Romania si ce v-ar placea sa vedeti la noi in tara?

In Germania, un landscaper sau o firma de landscaping se ocupa de proiectul complet incepand de la viziune, la crearea proiectului si executarea lucrarii. Iar in ceea ce priveste executia, aceasta cuprinde infrastructura precum canalizare, legaturi de curent, precum si toate activitatile ce cuprind imbinarea elementelor naturale cu infrastructura, de exemplu plante special alese in functie de design-ul proiectului in ansamblu.

Educatia in domeniul de arhitectura peisagistica si mentalitatea firmelor de arhitectura si constructii trebuie schimbata in Romania, astfel incat acestea sa considere aspectul peisagistic ca o componenta vitala in dezvoltarea si crearea unui proiect de calitate, durabil care sa satisfaca nevoile clientului.

landscaping parc de joaca copii

Sursa: Landscape Expert Group

Domnul Leuschner impreuna cu echipa sa din cadrul Landscape Expert Group sta la dispozitia clientilor de asemenea prin intermediul Mesteri Locali. Pentru a intra in contact cu acesta, puteti deschide o lucrare sau il puteti contacta direct prin intermediul profilului public.

Topic-uri: Landscaping Servicii de landscaping Ce este landscaping amenajare exterioara Amenajari exterioare Proiect landscaping Landscape Engineer Arhitectura peisagistica

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre hidroizolatii

Mesteri Locali 15 Feb 2020

Ce trebuie sa stii pentru hidroizolatii de durata

In momentul constructiei unei cladiri este necesar sa acordati importanta deosebita lucrarilor de hidroizolare.

Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament
Tot ce trebuie sa stii despre izolarea fonica in apartament

Mesteri Locali 26 Aug 2020

Izolarea fonica in apartament - ce trebuie sa stii

Apartamentul in care te-ai mutat are peretii subtiri astfel ca auzi chiar si cel mai mic zgomot de la vecini? Afla de la noi ce este izolarea fonica.

Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis
Cele mai bune 5 materiale pentru orice tip de acoperis

Mesteri Locali 21 Dec 2020

5 materiale bune pentru toate tipurile de acoperis

Te gandesti sa iti schimbi acoperisul? Alege materialul potrivit si nu va mai trebui sa iti faci griji in urmatorii 50 ani pentru acoperisul tau!