Instalatii | 6 minute 16 Feb 2022

Cum alegi cel mai bun boiler electric pentru casa

Scris de:

Irina Cristina Tenu

Apa calda poate fi o mare problema pentru cei care locuiesc la bloc. La fel de mare ca in zonele rurale uneori. Ce poti face cand sistemul de incalzire locala te dezamageste? Sau poate locuiesti intr-o zona rurala si cauti o sursa de apa calda eficienta pentru casa ta?

Alege un boiler electric. Boilerul electric e un aparat de uz casnic folosit pentru a incalzi apa, pe baza de energie electrica. Nu este intotdeauna prima optiune pentru incalzire. Dar te ajutam sa intelegi de ce sa cumperi un boiler. Si iti spunem ce avantaje are, de ce ai nevoie pentru montaj si cum sa-l intretii.


Care este cel mai bun boiler electric


Un boiler electric bun trebuie sa aiba o capacitate mare, sa consume putin si sa fie de calitate buna. Si e foarte bine sa ai garantie de la producator atunci cand cumperi unul nou. Iar daca alegi un montator autorizat la montare boiler electric, vei beneficia si de mentenanta. Deci cum faci sa alegi cel mai bun boiler electric?

instalator

Cand alegi cel mai bun boiler e bine sa tii cont de o serie de aspecte:

Capacitatea de boiler

E esentiala, asa nu risti sa ramai fara apa calda. Pentru a-ti face o idee de cat de mare trebuie sa fie boilerul, e bine sa stii ca:

  • Daca stai singur ai nevoie de un boiler de pana in 50 litri.
  • Daca in casa stau 2-3 persoane e bun unul de pana in 150 litri.
  • Daca familia ta e mai mare de 4 persoane, boilerul ar trebui sa aiba peste 150 litri.
Sfat util! Apa pe care o consumi va varia in functie de tipul de utilizare. La dus se folosesc circa 30 de litri pe zi, iar la spalat vase in jur de 3 litri pe zi. O singura persoana foloseste in medie 142 litri de apa rece pe zi.


Consum de energie

Consumul e un alt aspect de care sa tii cont cand alegi cel mai bun boiler. El variaza in functie de cat de des e folosit, dar si de cati litri de apa consumi pe zi. Trei sau patru persoane pot consuma pana la 160 de litri de apa pe zi. Asadar, consumul de energie poate fi de circa 170 kW pe luna.


Marca de boiler

Tine cont si de marca atunci cand alegi un boiler electric. Fiecare producator iti va oferi o anumita garantie pentru produs. Un boiler electric bun ar trebui sa aiba o garantie de cel putin 3 ani. Mai mult, producatorii mari de boilere au de asemenea la dispozitie montatori autorizati. Asadar alege un boiler electric care iti permite sa angajezi un montator autorizat.


Temperatura fixa sau reglabila

Cele mai noi boilere au o functie "Eco". Ele retin obiceiul tau zilnic si iti dau apa calda doar cand vrei. Asa faci economie. Si cu un boiler cu consum mic ai apa calda cand ai nevoie, fara sa dai multi bani. Deci un boiler cu temperatura fixa poti face economie la curent, asadar la bani.


Eticheta energetica

Ca orice aparat electric, un boiler are o eticheta energetica. Ea indica un consum anual de energie in kW pe ora. In plus, arata cati litri are rezervorul.
Alege un boiler electric cu o eticheta energetica cat mai apropiata de clasa A.

boiler electric auriu baie


Ce tipuri de boilere electrice exista in functie de montaj


Pentru a alege un boiler bun trebuie sa stii ce tipuri exista. Te va influenta cand vine vorba de spatiu si montaj. In special daca locuiesti intr-o casa mica unde fiecare cm conteaza. Acestea sunt cele mai comune tipuri de boiler electric:

  • Boiler vertical - Se pune vertical pe perete, astfel ca poti alege un model cu rezervor mare. Dar peretele pe care il pui e bine sa aiba o grosime de cel putin 25 cm.
  • Boiler orizontal - Poate fi pus in partea de sus a usii sau in alt loc unde iti este comod. Tine cont de greutatea pe care o poate suporta peretele unde vine montat, dar si de instalatiile sanitare.
  • Boiler reversibil - E un model ideal, desi mai scump, intrucat poate fi pus si pe verticala, si pe orizontala.


Ce tipuri de boilere electrice gasim in piata, in functie de eficienta energetica


Cu cat un boiler electric consuma mai putina energie, cu atat mai bine. Dar consumul mic e legat de nivelul bun de izolare, care nu permite risipa de caldura. Pe de alta parte, depinde si de functiile pe care un boiler le are.

  • Boiler cu sistem eco, smart sau auto-invatare - Poate memora de cate ori e folosit si regleaza rezistenta ca sa-ti dea cel mai bun serviciu cu un consum minim posibil.
  • Boiler programabil sau cu Wi-Fi - Il poti seta cand sa porneasca si cate dusuri la rand poti face. Asa reduci consumul la minimum.
  • Boiler cu rezervor dublu si sistem eco - In acest caz ciclurile de incalzire sunt flexibile. Nu astepti mult apa calda. In plus, functia eco reduce consumul cu circa 10%.
  • Boiler electric instant - Un boiler electric instant are un sistem de rezistente electrice interne, pentru a incalzi apa cand trece prin circuitul intern. Nu are rezervor si consuma energie doar cand ai nevoie de apa calda. Un boiler electric instant iti da cat de multa apa vrei, dar trebuie sa fii atent la consumul total de energie.

boiler electric baie butoane rotative


Cum montezi un boiler electric


Pentru montare boiler electric poti apela un instalator autorizat sau o poti face si tu daca te pricepi. Iti recomandam, daca poti, sa apelezi la un montator autorizat pentru marca de boiler aleasa. Asta iti va oferi o garantie aditionala pentru boiler electric ales. Insa daca te consideri meserias, acestia sunt pasii cum sa procedezi atunci cand te ocupi de instalare boiler electric:

  1. Fixeaza profilele de montaj in perete
  2. Pune boilerul pe profile, apoi strange bine diblurile
  3. Verifica daca aparatul e drept, folosind cumpana
  4. Monteaza kitul de supapa siguranta, pentru a-l proteja contra tensiunii ce poate varia
  5. Leaga boilerul la tevile de apa rece si apa calda
  6. Conecteaza-l la reteaua electrica


Care e consumul unui boiler electric


Consumul unui boiler depinde de mai multi factori:

  • Numarul de utilizatori
  • Consumul zilnic de apa
  • Capacitatea boilerului

Un boiler de 80 l poate consuma lunar 126 kW in cazul in care 3 persoane folosesc zilnic 120 l de apa (la 45 grade Celsius).

Un boiler de 100 l poate consuma lunar 168 kW in cazul in care 4 persoane utilizeaza 160 l de apa. Consumul devine mai mare pe masura ce cresc acesti factori.

boiler electric 100 l


De ce sa cumperi boiler electric in loc de centrala termica


Multi se gandesc ca mai bine isi pun centrala ca sa aiba apa calda. Insa nu e tot timpul necesar. Un boiler electric are un consum mic, costa mai putin si poate fi montat mai usor, mai rapid si mai ieftin. Pana si mentenanta e mai usoara, o poti face chiar tu acasa!

Asa este, o centrala termica iti va oferi apa calda oricand iti doresti insa chiar merita efortul daca facturile tale se vor dubla? Daca vrei costuri joase la facturi, un boiler electric te va ajuta cu acest scop.


Care e diferenta intre boiler electric si boiler termoelectric


La un boiler electric apa e incalzita cu ajutorul unei rezistente electrice. E folosit des fiindca poate fi pus in orice loc, atat in sectorul privat, cat si in cel public. Exista de diferite marimi, astfel poti alege aparatul tinand cont de cat de mare este familia ta.

Fata de cel electric, un boiler termoelectric merge atat cu energie electrica, cat si cu termica. Adica, are rezistenta electrica, dar il poti conecta si la o centrala termica sau la un panou solar. Cand e folosit la curent, se comporta ca un boiler electric. Odata conectat la centrala, va incalzi apa printr-o serpentina.

ajustare temperatura boiler electric


Cat costa un boiler electric


Majoritatea boilerelor electrice sunt ieftine, incepand de la 400 RON. Asta pentru ca au un rezervor mic si se pot monta usor. Costul unui boiler depinde in general de mai multi factori, precum capacitatea, tipul de montaj, eticheta energetica.

Un boiler de 80 l, cu functie ce reduce energia, de 1800 W, ce se pune vertical, pe perete, te poate costa in jur de 700 RON. E un pret bun, fiind un boiler electric cu consum mic de energie.

Daca vrei unul mai ieftin, poti plati circa 400 RON pentru un model de 80 l, de 2000 W, tot vertical, cu reglare automata a temperaturii.

Cum sa intretii un boiler electric


Pentru ca boilerul sa nu se strice, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le verifici mereu:

  • Racordul de apa
  • Rezervorul
  • Termostatul

Daca crezi ca ai probleme cu boilerul, inainte de a incepe sa-l verifici, iata ce sa faci:

  1. Goleste rezervorul
  2. Scoate termostatul
  3. Deschide rezervorul
  4. Curata aparatul
  5. Daca termostatul si rezistenta nu arata bine, schimba-le. Apoi, pune toate piesele la loc.
Sfat util! Un boiler electric trebuie sa fie mereu curat, ferit de umezeala pentru ca ar putea avaria cablul electric. Schimba anodul de magneziu la fiecare 3 ani sau anual daca nu e de calitate sau apa e foarte dura.

E bine sa faci o aerisire boiler electric din cand in cand. Procesul e foarte simplu: deschizi robinetul de apa calda si nu-l inchizi pana cand jetul nu este continuu. Desi sarcina de aerisire boiler electric pare banala, il ajuta sa lucreze bine.

Ce spui, te-ai hotarat sa-ti pui acasa un boiler electric?

Topic-uri: boiler boiler electric montare boiler electric instalare boiler electric aerisire boiler electric boiler electric instant boiler termoelectric

Nu uita sa dai share!

Comentarii

Participă la conversație!

Intră în contul tău pe Mesteri Locali sau înregistrează-te gratuit.

Continuă cu Facebook Sign in with Google Continuă cu Google

Articole relationate

Ce este si cum poti avea incalzire in pardoseala in orice casa
Ce este si cum poti avea incalzire in pardoseala in orice casa

Regina Ichim 10 Mar 2021

Ce trebuie sa stii despre incalzirea in pardoseala

Indiferent daca renovezi apartamentul actual sau ai cumparat o casa la rosu, incalzirea in pardoseala este o optiune excelenta pentru confort sporit!

Cum te ajuta o pompa de caldura sa iti incalzesti casa in mod rapid
Cum te ajuta o pompa de caldura sa iti incalzesti casa in mod rapid

Laura Cozminca 18 Oct 2021

De ce sa instalezi o pompa de caldura iarna asta

Te pregatesti de venirea iernii? Daca te gandesti sa instalezi o pompa de caldura, afla de la noi ce tip de pompe de caldura exista si ce sa alegi.

Cum te asiguri ca ai apa calda la robinet iarna aceasta
Cum te asiguri ca ai apa calda la robinet iarna aceasta

Irina Cristina Tenu 20 Oct 2021

Pregateste-te pentru iarna cu apa calda la robinet

Te ingrijoreaza cand nu ai apa calda la robinet? Incearca noile solutii de montaj robinet electric si monteaza chiar un filtru apa robinet!